Diafiz

Rehabilitasyon Türleri

Rehabilitasyon Türleri

Robotik rehabilitasyon

Robotik fizik tedavi ya da robotik rehabilitasyon özellikle el kol kullanım bozukluklarında hareketin yeniden kazanılması amacıyla uygulanan oldukça etkili bir fizik tedavi yöntemidir. Son zamanlarda teknolojilerin ilerlemesi ile rehabilitasyon alanında da robotik cihazlar ve sanal gerçeklik uygulamaları kullanılmaya başlanmıştır. El-parmak ve omuz-kol robotu ile kol ve elde fonksiyon bozukluklarından sonra kullanma kabiliyetini arttırmayı hedeflenmektedir. Bu tedavi, fizik tedavi ve rehabilitasyonun erken döneminden itibaren el ve kolun hareket bozukluklarında kullanılabilmektedir. El-parmak robotu tüm parmakların tek tek ya da birlikte çalışmasını sağlayan rehabilitasyon cihazıdır. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen el ve parmak motor işlev bozukluklarında kullanılmaktadır. Omuz-kol robotu ile hastanın mevcut kuvvet, eklem hareket açıklığı ve koordinasyon fonksiyonlarının etkinleştirmesi sağlanır. Hastadan karşısındaki ekranda bulunan sanal gerçeklik uygulamaları yardımıyla kolunu hareket ettirmesi istenir. Tüm bu robotik rehabilitasyon programı ile, hastanın günlük yaşamında elini ve kolunu aktif kullanması, yemek yemesi, kıyafet giyip çıkarması, cisimleri tutup bırakması gibi günlük aktivitelerini geliştirmesi hedeflenir. Ağır hareket bozukluğu olan hastalar da dahil olmak üzere erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyona katılımı sağlanmaktadır.

Nörolojik rehabilitasyon

Nörolojik rehabilitasyon, inme-felç (hemipleji), omurilik yaralanmaları (parapleji-tetrapleji), sinir sistemi bozuklukları olan kişiler için tasarlanmış doktor denetimli bir programdır. Nörolojik rehabilitasyon genellikle işlevi iyileştirebilir, semptomları azaltabilir ve hastanın refahını iyileştirebilir. Nörolojik rehabilitasyonunda kişiye fizyoterapistler tarafından özel egzersiz yaklaşımları ile elektroterapi yöntemleri uygulanır. Nörolojik rehabilitasyonun amacı, hastanın genel yaşam kalitesini fiziksel, duygusal ve sosyal olarak iyileştirirken, mümkün olan en yüksek işlev ve bağımsızlığa geri dönmesine yardımcı olmaktır.

Pediatrik rehabilitasyon

Çocuklarda doğumsal ya da sonradan gelişen sinirsel ve zihinsel problemlerin fiziksel etkilenimlerinde, omurilik ve kas hastalıklarının tedavi süreçlerinde uygulanmaktadır. Pediatrik rehabilitasyon çocuklardaki mevcut kapasitenin ortaya çıkarılması geliştirilmesi, saptanan rahatsızlıkların rehabilite edilmesi ve çocuğun mümkün olan en üst seviyede bağımsız yaşaması amacıyla uygulanır. Ayrıca aile eğitimi ve ev egzersiz programları da pediatrik rehabilitasyonda önemli yer tutmaktadır.

Ortopedik rehabilitasyon

Ortopedik rehabilitasyon, cerrahi sonrası rehabilitasyon ile burkulma, incinme gibi akut travmalar, tendinopati, bursit gibi yaralanmalar ve skolyoz gibi deformiteler dahil olmak üzere kas-iskelet sistemi bozukluklarını ve yaralanmaları sonrası kas ve iskelet sistemlerine normal fonksiyonlarını geri kazandırmak için uygulanan rehabilitasyon işlemlerinin tümünü kapsar. Ortopedik rehabilitasyon kapsamında hastaya sıcak-soğuk uygulama ve elektroterapi ile manuel yaklaşımlar, egzersiz ve masaj uygulanır. Kişiye uygulanan bütün egzersizler fizyoterapistler kontrolünde yapılır. Egzersiz programı ile kasların güçlendirilmesi, esneme ve germe hareketleri postür ve kas-eklem-iskelet sistemindeki bozuklukların giderilmesi sağlanır. Böylece gündelik yaşamını rahatlıkla sürdürebileceği şekilde hareket yeteneğinin arttırılması hedeflenir.

 

Skolyoz rehabilitasyonu

Skolyoz, omurganın anormal eğriliğine verilen isimdir. Skolyoz, her yaşta ortaya çıkabilir. Sıklıkla ergenlik dönemde gelişir. Skolyoz, C şeklinde veya S şeklinde olabilir. Hiçbir bulgu vermeden de ilerleyebilen skolyozun, dışarıdan fark edilebilecek bazı belirtileri şunlardır:

* Omurgada gözle görülür bir eğilme
* Omuz seviyelerinin eşit olmaması
* Kürek kemiklerinden birinin daha belirgin olması
* Bir kalçanın diğerine göre daha yüksek ve belirgin olması
* Göğüs kafesinin bir tarafta daha belirgin olması

Bireyde bu belirtilerden bir ya da daha fazlasının gözlemlenmesi durumunda, alanında uzman bir hekime danışılması önerilir.

Skolyoz tedavisi için yapılan fizyoterapi ve rehabilitasyon programının amaçlarından bazıları şunlardır:

* Omurga kaslarını güçlendirmek
* Bireyin omurga hareketliliğini ve esnekliğini korumak
* Postürü düzeltmek
* Ağrıyı azaltmak

Lenfödem rehabilitasyonu

Lenfödem, lenf sistemimizin ya doğuştan hasarlı (primer) ya da bir cerrahi sonrası hasar görmesi sonucu (sekonder) vücudun belirli bölgelerinde ödemle kendini belli eden kronik bir hastalıktır. Lenfödemin en önemli belirtisi, lenf akım bozukluğu söz konusu olan bölgelerde meydana gelen şişliklerdir. Bu şişlikler yavaş ilerleyerek gerçekleşmektedir. Bu bakımdan ölçüm yapılmadığı sürece fark edilmesi oldukça zor olmaktadır. Meme ve rahim kanseri tedavisi sonrası her 4 kadından birisi lenfödeme yakalanmaktadır. Lenfödem bilinenin aksine tedavisi olmayan bir rahatsızlık değildir. Lenfödemin dünyada kabul edilen tek tedavi yöntemi komplex boşaltıcı fizyoterapi konseptidir. Bu tedavi konsepti manuel lenf drenajı, kompresyon bandajı, cilt bakımı, egzersizden oluşur ve takip sürecinde lenfödem bası giysisi eşlik eder. Bu konsept dünyada birçok ödem tedavisinde kullanılan bir konsepttir. En sık kullanılan hastalıklar arasında lenfödem (halk arasında Fil hastalığı,lipödem) gelir.