Omuz; kürek kemiği, köprücük kemiği ve omuz başı kemiğinin biraraya gelmesi ile oluşur.
Komplike bir eklem olup hareketler arasındaki uyum eklem kapsülü, ligamentler ve kaslar sayesinde olur. Yumuşak doku ve kas desteği fazla bu yapı yaralanmalara daha müsaitdir. Bu nedenle kas iskelet sistemini ilgilendiren birçok sebepten ağrı oluşabilir.
En çok görülen şikayet ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Ayrıntılı değerlendirme, hastanın yaşı, alışkanlıkları, yaptığı spor, son zamanlardaki aktiviteleri, mesleği, sistemik hastalıkları geçirdiği travmalar sorgulanarak yapılır.
Omuz ağrısına neden olan hastalıklar sıklık nedenine göre; impingement sendromu (kasın eklem aralığında sıkışması ile oluşur), rotator cuff yırtıkları, bursit (omuz ekleminde içi sıvı dolu keseler), tendinit (tendon ve kılıfının iltihabı), frozen shoulder (halk arasında donuk omuz olarak geçer), romatizma, sudeck atrofisi (ağrı ve fonksiyon kaybı ile karakterizedir. omuz-el sendromu da denilir) gibi klinikte sık rastlanılan hastalıklardır.
Fizyoterapi tanıya bağlı olarak ağrıyı giderme, dokudaki ödemi azaltma,iyileşme için dolaşımı artırma, kasın boyunu, tonusunu, gücünü yeniden kazandırma, eklem hareket açıklığını artırıp kişiyi günlük yaşamda ağrısız, fonksiyonel ve bağımsız yapmayı hedefler. Bu doğrultuda uygulanan çeşitli fizik tedavi ajanları, elektroterapi cihazları, fizyoterapistlerin eşliğinde yapılan rehabilitasyon programıyla tedavi süreci tamamlanır.
Bu şekilde hastanın günlük yaşamına ve sosyal hayatına tam bağımsız bir şekilde geri dönüşü sağlanır.
Uzm.Fzt. Gülşah Koçak
14.06.2021